“Er zijn mooie initiatieven ontstaan, zoals de groepslessen van personal trainers. Buurtbewoners kunnen wekelijks onder begeleiding komen trainen.”

Buurtbewoners kunnen wekelijks onder begeleiding komen trainen. Zo wordt de locatie actief gebruikt en komt het park nog meer tot leven.

Het Muggenbergpark in Duffel is een mooi voorbeeld van een geïntegreerde outdoor fitness zone.

Het toenemend zittend karakter van ons dagelijks leven maakt dat we als samenleving een alarmerend laag bewegingsniveau hebben. Globaal is ruim 25 procent van alle volwassenen en meer dan 80 procent van de jeugd niet genoeg actief om te voldoen aan de minimale bewegingsrichtlijnen. Daar proberen ze in Duffel iets aan te doen met een outdoor fitnesszone.  

Het Muggenbergpark in Duffel is een mooi voorbeeld van een geïntegreerde outdoor fitness zone. De toestellen zijn af te stemmen op het niveau van de gebruiker. Een interactieve app ondersteund bewoners bij het uitvoeren van de oefeningen. Verder zijn er mooie initiatieven ontstaan, zoals de groepslessen van Functional Bodyworkx-personal trainers en Fit met Kaat. Buurtbewoners kunnen wekelijks onder begeleiding komen trainen. Zo wordt de locatie actief gebruikt en komt het park nog meer tot leven. Bewoners worden bovendien gemotiveerd om meer te bewegen. De gemeente is dan ook heel tevreden met het resultaat. 

Voordelen
In alle levensfasen en in alle lagen van de bevolking zien we het plezier terug van meer beweging. Het verbindt samenlevingen en mensen kunnen genieten van een aanzienlijk hogere levenskwaliteit en zelfstandigheid tot op latere leeftijd. De lijst met voordelen op het gebied van sociale verbondenheid, gezondheid, ontwikkeling en welvaart is eindeloos. 

Ingrijpen
Fysieke inactiviteit is een van de grootste risicofactoren voor wereldwijde sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van het KOMPAN Play & Sport Institute. Maar liefst 30 procent van de wereldbevolking is te zwaar of heeft obesitas. En voorspellingen geven aan dat het cijfer alleen maar zal stijgen, tot 50 procent in 2050. Daarmee stijgen ook de kosten. Het is dus niet de vraag of er ingegrepen moet worden, maar hoe. 

Activeren
KOMPAN’s eigen onderzoek laat zien dat het verlangen om meer te bewegen er wel is, maar dat het gehinderd wordt door onnodige belemmeringen. Die dragen bij aan een neerwaartse spiraal. Tijd, geld en motivatie zijn de meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging. De focus van KOMPAN is dan ook sport en fitness voor iedereen. Samen kunnen we samenlevingen activeren door uitdagende en dynamische trainingsoplossingen aan te bieden, die kleine veranderingen omzetten naar een langdurig resultaat. Lees er hier meer over.

...

Ronny Cos

Deskundige sport/welzijn

Gemeente Duffel

Outdoor Fitness locatie Muggenbergpark

Antwerpen, Duffel , België

Wilt u advies?

Bij ons vindt u 50 jaar ervaring,  we adviseren u in het gehele project.

 

1 Left section
2 Right section